SUGGERIMENT DE LA SETMANA: Més que un llibre de contes

En aquesta ocasió us volem presentar un llibre de contes que és més que un llibre de contes. Els contes que hi conté estan escrits expressament per fer reflexionar tant als infans com als adults. Potser més, als grans. Entre conte i conte, l’autora escriu algunes reflexions que ens ajuden a nosaltres, també, a reflexionar, a analitzar de quina manera estem educant els notres fills.

És un llibre interessant de fullejar, si més no. A la biblioteca de l’escola el trobareu durant un dies però no pot sortir de préstec.

A continuació us transcribim literalment el “Decàleg per educar infants feliços” i us prodeu fer una idea de per on van els trets. Bona lectura!

 

img_20161115_080836

DECÀLEG PER EDUCAR INFANTS FELIÇOS

AMOR INCONDICIONAL. Comparteix temps i experiències amb els fills. Escolta’ls. Demostra’ls la teva estimació de la manera que els arribi millor. Fes que secsentin estimats incondicionalment per allò que són, no per allò que fan. Estableix amb ells una comunicació emocional oberta i sincera.

FES QUE DESENVOLUPIN L’AUTOESTIMA. Fes veure a cada fill que és lagú únic i especial, amb talents i limitacions. No el comparis amb ningú. Manifesta que n’estàs orgullós. Anima’l a ser ell mateix i a valorar-se. Elogia les seves accions i actituts positives.

POTENCIA  LA SEVA AUTONOMIA. Deixa que els fills facin cada vegada més coses sols. Ajuda’ls a sentir-se capaços. Impulsa les seves iniciatives. Deixa´ls prendre petites decisions i que n’assumeixin les conseqüències. Accepta la seva disconformitat en algun moment, sense censurar-lo pel fet de fer-ho.

FES QUE GUAYIN CONFIANÇA EN ELLS MATEIXOS. Ensenya’ls a confiar en ells mateixos mostrant-los confiança. Ajuda’ls a acceptar els errors amb naturalitat. Ressalta les seves capacitats i les coses que aprenen. Anima’ls a fer coses noves i a enfrontar-se a reptes sense sobreprotegir-los.

VALORA L’ESFORÇ I LA CONSTÀNCIA. Valora l’esforç que fan per aconseguir alguna cosa, encara qu finalment no l’assoleixin. Fes-los veure la satisfacció personal que comporta l’esforç, encara que no sempre culmini en l’èxit. Ensenya’ls que no han d’abandonar  quan una cosa no surt bé a la primera i anima’ls a persistir malgrat les equivocacions.

EDUCA’LS AMB HONESTEDAT I SINCERITAT. Afavoreix un clima de sinceritat i honestedat en la convivència. Fes que entenguin les conseqüències de mentir. Ensenya’ls a acceptar les normes dels jocs. Premia la sinceritat quan confessin una conducta inadequada.

RESPECTA LA INDIVIDUALITAT. Deixa que siguin ells mateixos, i no els comparis amb altres nens. Anima’ls a mostrar els seus gustos i les seves preferències. El tracte  amb ells ha d’estar basat en el respecte mutu. Dóna suport als seus interessos. Pregunta’ls i deixa’ls triar en algunes ocasions. Respecta la discrepància.

RESPECTA LA INDIVIDUALITAT. Deixa que siguin ells mateixos, i no els comparis amb altres nens. Anima’ls a mostrar els seus gustos i les seves preferències. El tracte amb ells ha d’estar basat en el respecte mutu. Dóna suport als seus interessos. Pregunta’ls  i deixa’ls triar en algunes ocasions. Respecta la discrepància.

POSA LÍMITS I NORMES. Marca límits i normes clares, i sigues costant i coherent a l’hora d’aplicar-los. Fes veure les conseqüències de complir o incomplir les normes. Adapta-les a l’edat, nivell de maduresa i responsabilitat de cada nen. Permet que s’enfadin a causa del contacte amb les normes.

APORTA SEGURETAT. Fes que els fills se sentin segurs en l’entorn familiar. Ajuda’ls a fer que se sentin protegits pels adults. Ensenya’ls a demanar ajuda quan la necessiten. Que sàpiguen  amb seguretat què els permetem i què no. Ofereix-los suport i consol.

EDUCA’LS EN PAU I TRANQUIL·LITAT. Afavoreix un entorn de pau i harmonia. Intenta resoldre els problemes en un clima de serenitat. Evita les tensions i fer servir el diàleg. Ensenya’ls a  relaxar-se i a calmar-se, i no els angoixis amb massa activitats. Fes servir l’humor.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

SEGUEIX-NOS AL TWITTER

Join 17 other followers

VISITES D'AQUEST BLOC

  • 90.446 gràcies!
%d bloggers like this: